The story of Flora Danica

Historien om Flora Danica

Flora Danica dækker over et imponerende dansk botanisk opslagsværk, der illustrerer mange af de vildtvoksende planter i det danske rige fra 1761-1883, og indeholder illustrationer af 3.240 planter.

Idéen om at kreere et værk, der skulle være en samlet udgave af den danske flora, udsprang af oplysningstiden, dens filosofi om at stole på sin fornuft, og gennem videnskaben bedre forstå verdens sammenhæng. Derfor var tanken med værket også videnskabeligt baseret, da målet var at Flora Danica skulle oplyse folk om de danske vildtlevende planter, samt deres brugbare eller skadelige egenskaber. Læs hele historien på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside.

Navn fra 1648

Navnet Flora Danica blev allerede brugt i 1648, da botanikeren Simon Pauli udgav en urtebog med samme navn, der indeholdt beskrivelser af planter af medicinsk interesse, men den Flora Danica som er så kendt i dag for dens mange plantemotiver, henviser til opslagsværket fra 1761, som blev bestilt af kong Frederik 5.

Selve idéen til værket var dog ikke kongens, men den danske professor i botanik, Georg Christian Oder, der foreslog at man kreerede et værk over den danske flora.

51 hæfter

Flora Danica blev opdelt i forskellige hæfter, og endte med at strække sig over 122 år frem til 1883 før det var komplet. I alt udkom der 51 hæfter, samt 3 suppleringshæfter, der alle illustrerer en omfattende samling af de danske vildtvoksende planter.

Alle Flora Danica illustrationerne blev udgivet på kobberstukne tavler, som derefter enten blev håndkoloreret, eller udkom i en billigere sort/hvid udgave.

I dag bliver Flora Danica ikke kun anset som et videnskabeligt værk med målet om at oplyse om planteegenskaber, men som smukke, detaljerede og dekorative illustrationer der er et lille stykke kunst i sig selv, hvilket Flora D har fundet stor inspiration i. Se hele vores kollektion her.